web analytics

Europa’s ogen in de ruimte: Sentinel-2 is beschikbaar

Europa’s ogen in de ruimte: Sentinel-2 is beschikbaar

Europa’s ogen in de ruimte zijn gericht op aarde! Online toegang tot Sentinel-2A optische data is nu beschikbaar. Door de goede samenwerking met ESA (European Space Agency) heeft NEO al na een paar maanden na de lancering toegang verkregen tot de beelden. Ondertussen is de Sentinel-2A data opgenomen in ons gestandaardiseerde werkproces.

Sentinel-2A heeft 13 spectrale banden in zichtbaar, nabij-infrarood en korte-golf infrarood licht, met een ruimtelijke resolutie van minimaal 10 meter. Het ondersteund landmonitoring applicaties in gebieden zoals landbouw, landgebruik, rivieren en kustwateren. De Sentinel-2 missie zal als constellatie van twee satellieten, bestaande uit Sentinel-2A en Sentinel-2B (zal gelanceerd worden in 2016), in staat zijn om elke vijf dagen een volledige bedekking van het aardoppevlakte te geven. Met de 13 spectrale banden van de sensor komt landmonitoring naar een ongeëvenaard niveau. Sterker nog, de Sentinel-2 is de eerste optische aardobservatie missie in zijn klasse die drie banden in het ‘red-edge’ spectrum heeft, dat belangrijke informatie verschaft over de staat van de vegetatie.

De beelden zijn onder andere geschikt voor het monitoren van met name grote landbouwpercelen. Zie hieronder een voorbeeld van percelen in de Oekraïne. Voor een voorbeeld van Nederlandse bodem, ga naar het Nederlandse Satelliet Dataportaal voor het 10 meter resolutie Sentinel-2 beeld van Flevoland en Friesland van 11 september 2015 via http://www.satellietbeeld.nl/.

 

nl_NL
nl_NL