web analytics

Actuele boominformatie met boombasis

Hoeveel bomen zijn er in mijn gebied, waar staan ze en hoe hoog zijn ze nu?

Boombasis is een informatiedienst over actuele boominformatie van alle bomen van Nederland. NEO levert de data sinds 2015 in opdracht van het Coöperatief Boomregister. De data worden voortdurend geactualiseerd. Dat is nodig ook, want bomen groeien, worden gesnoeid, geplant en omgehakt. 

 

Voor de actuele boominformatie van Boombasis maken we gebruik van aardobservatiedata als luchtfoto’s, satellietbeelden en lidar. In de gratis viewer vindt u data over boomkronen, (diameter, vorm, hoogte) van onze meer dan 125 miljoen bomen. Op de API wordt meer informatie geserveerd en kunt u de data analyseren, enz. tegen een vergoeding. Met de beantwoording van enkele vragen berekenen we wat de kosten voor het gebruik van de API voor u zijn en kunt u de bestelling plaatsen.

Voor meer informatie kunt u  Wigger Tims benaderen of contact opnemen via het contactformulier. 

boombasis-actuele-boominformatie
Afbeelding boombasis actuele boominformatie

FAQ

Meer informatie over Boombasis

Hieronder vindt u antwoorden op 12 veel gestelde vragen. Wilt u direct een prijsberekening voor de kosten voor het gebruik van de API van Boombasis aanvragen, klik dan hier.

Wat is Boombasis voor dienst?

Met Boombasis heeft NEO BV uit Amersfoort in opdracht van het Coöperatief Boomregister alle bomen in Nederland in kaart gebracht en houdt deze voortdurend bij. De dienst is in het leven geroepen om u te voorzien van informatie in groenbeheer, assetmanagement, klimaatadaptatie, enz.

Wat voor informatie vind ik in het Boombasis bestand?

U vindt basis informatie over alle bomen in Nederland: locatie, kroon diameter, (automatisch gegenereerde) stampositie, hoogte en management vorm. In de loop van 2020 en 2021 wordt dit verder aangevuld met onder andere soortinformatie.

Hoe actueel is Boombasis ?

We gebruiken ieder jaar tenminste een hoogtemodel en vijf a zes zeer gedetailleerde satellietbeelden van heel Nederland. Als er ‘verse’ beelden zijn dan wordt Boombasis binnen 4 maanden geactualiseerd. En in 2021 binnen twee maanden. We nemen nieuwe of verdwenen bomen pas over als we als we voldoende zeker zijn, soms wachten daarmee dus tot een volgende opname.

Hoe volledig en juist is de boominformatie?

A: Het boomkronendek is voor meer dan 95% volledig. Tenminste 80% van de onderscheiden laanboomobjecten komt overeen met de individuele boom. De boomhoogte van 90% van de bomen heeft een nauwkeurigheid van 1,50 meter.

Voeren jullie ook historische analyses uit?

A: Ja. Afhankelijk van uw specifieke wensen maken wij daarvoor gebruik van uw eigen historische data of van openbare data.

Hoe krijgen wij de data?

A: Na bestelling krijgt u een account met toegang tot de API. De RESTful API serveert de data via een WFS-interface en via geoJSON. U kunt data downloaden of visualiseren in uw eigen GIS. Desnoods kunnen we eenmalig ook een shapefile van de bestelde data aanleveren en/of een rapportage maken. Indien De beschrijving van de API kunt u vinden op boombasis.signaleyes.nl

Wat mag ik met de data doen en wat niet?

Wij hanteren licentievorm CC BY-NC 4.0. Dat wil zeggen dat u van alles met de data mag doen, maar u mag inloggegevens en data niet doorverkopen zonder toestemming van het Boomregister.

Heeft Boombasis alleen maar bomen in kaart gebracht?

Nee, naast bomen zitten grote struiken en hagen ook in het bestand en ‘opgaande landschapselementen’in het algemeen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het element.

Ik zie dat de boom in mijn tuin niet op de kaart staat, hoe kan dat?

A: We doen onze uiterste best zo compleet mogelijk te zijn. Natuurlijk kunnen we bomen missen doordat ze in een schaduw vallen, te klein zijn, enz. U kunt op de kaart op www.boomregister.nl aangeven welke bomen we hebben gemist zodat we de fout kunnen herstellen.

Hoe brengen jullie de bomen in kaart?

Wij hebben een model ontwikkeld dat bomen herkent in hoogtedata aangevuld met satellietbeelden en luchtfoto’s. Er wordt natuurlijk intensief gebruik gemaakt van A.I. Ook deze dienst is ‘Powered by SIgnalEyes’, het werkproces van NEO om geoinformatie te borgen en te actualiseren.

Op het formulier zie ik de standaarddiensten. Leveren jullie ook maatwerk?

Natuurlijk doen we dat. Voorbeelden zijn actualisatie van uw stamposties en ondersteuning van handhaving van de Wet Natuurbescherming. Vul het contactformulier in en u hoort van ons.

 
 
Leveren jullie ook nauwkeurige stamposities?

Ja, zeker. Binnen de Boombasis dienst worden stamposities als middelpunt van de boomkroon geleverd. Voor veel toepassingen is dit echter onvoldoende nauwkeurig. NEO levert daarom met BoomstampositieBGT een separate dienst met nauwkeurig berekende stamposities. Klik hier voor meer informatie, of geef in het contactformulier aan dat u geïnteresseerd bent in BoomstampositieBGT.

 
 
nl_NL
nl_NL