web analytics

Oudste aardobservatiebedrijf van Nederland NEO neemt afscheid van oprichter Rob Beck

NEO is klaar voor de toekomst aldus oprichter Rob Beck die na ruim 28 jaar NEO met pensioen gaat.

Amersfoort, 21 maart 2024 – NEO, de Nederlandse specialist in geo-ICT en aardobservatie, heeft tijdens de relatiedag 2024 samen met haar belangrijkste relaties afscheid genomen van oprichter Rob Beck. De heer Beck, die in 1996 zijn bedrijf “Netherlands Earth Observation” (NEO) oprichtte, laat een gezond en groeiend bedrijf achter. In 2023 werd Itility uit Eindhoven eigenaar van NEO.

Geodata over onze leefomgeving actualiseren met aardobservatie is een tak van sport gebleken die oplossingen biedt voor tal van problemen. Dat is een mooie basis voor NEO om mee verder te gaan. Aldus Rob Beck (oprichter NEO)

De relatiedag werd inhoudelijk gevuld door een keynote van professor dr. Kirsten de Beurs verbonden aan Wageningen Universiteit die de bezoekers bijpraatte over de laatste ontwikkelingen op gebied van remote sensing. Een bijzonder verhaal omdat Kirsten ooit bij NEO haar loopbaan begon met het gebruik van satellietdata op landelijke schaal. Naast de Beurs waren er ook vele ex-medewerkers van NEO aanwezig. Kenmerkend voor NEO, zo bleek uit het verhaal van Rob Beck, is dat in de geschiedenis van het bedrijf veel Geo- en Gis experts bij NEO hun praktische opleiding aan de start van hun carrière hebben genoten. Waarna ze zijn uitgewaaierd naar diverse organisaties die in het vakgebied actief zijn. Het typeert het bedrijf dat gedurende de drie decennia waarin het actief is altijd haar maatschappelijke rol heeft gepakt door jong talent een kans te geven en te streven naar een open data cultuur in de sector. Dit blijkt onder andere uit het Nationale Boomregister, een coöperatie die Beck in 2014 startte in samenwerking met o.a. Geodan en Wageningen Universiteit.

Gastspreker Marcel Meijer van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland presenteerde de historische ontwikkeling in monitoring en controle van de agrarische sector op basis van satellietdata. Hierbij schetste Meijer een toekomstperspectief waarin innovatieve methodes in agrarische monitoring hun toepassing zullen vinden. Gastspreker Ivo Visser van netwerkbeheerder Stedin presenteerde het risicomodel gas, wat geo-data gebruikt om gebieden waar storingen en uitval ontstaan te detecteren en te voorkomen.

Beck laat NEO in goede handen achter, Jan Erik Wien sinds 2018 actief bij NEO zal de rol van CEO invullen en vormt het management samen met Cornelis Valk (CTO), Erik Brunekreef (CCO) en Hilde Jongma (HR).

Rob’s visie op aardobservatie is uitgegroeid tot een unieke DataFactory voor aardobservatie gebaseerde informatiediensten. Rob laat NEO uitstekende achter. Het is aan het zittende management om de internationale groeipotentie de komende jaren samen met het team te realiseren. Hier hebben we alle vertrouwen in. – Aldus Jan Erik Wien (CEO)”

Het nieuwe management van NEO gaf alvast een kijkje in de strategische koers van het bedrijf. De focus komt meer te liggen op de verkoop van datadiensten vanuit de SignalEyes DataFactory. Hierbij demonstreerde NEO de mogelijkheid om gecombineerde data-services voor bijvoorbeeld de groene leefomgeving aan te bieden. Dit kan in de toekomst zelf met behulp van zogenaamde ‘Large Language Models’, een soort ChatGPT interface, waarmee gebruikers de datafabriek van NEO kunnen bevragen. NEO wijkt hierbij niet af van haar core business, aardobservatie. De AI en deeplearning modellen die NEO heeft zullen hierbij steeds worden ingezet om veranderingen in objecten te monitoren om zo omgevingskwaliteit of -risico te kunnen duiden.

Doel is om geo data beschikbaar te maken voor een bredere groep gebruikers. Hierbij zal de distributie van onze data in de toekomst een belangrijk onderdeel van onze strategie zijn. – Aldus Erik Brunekreef (CCO)”.

Tenslotte werd het event feestelijk afgesloten door op gepaste wijze de heer Beck te bedanken voor zijn bijdrage aan de sector en aan NEO.

nl_NL
nl_NL