web analytics

Voortgang zonnepanelen

Zonnepanelendienst NL

Sinds NEO eerder dit jaar de zonnepanelendienst heeft gelanceerd is er een hoop gebeurd. De database is landsdekkend gevuld en wordt voortdurend aangevuld met nieuwe zonnepanelen. NEO heeft inmiddels al verschillende gemeenten en provincies succesvol voorzien van een nulstand en abonnementen voor de monitoring met satellietbeelden lopen. In totaal hebben we inmiddels meer dan 16 miljoen zonnepanelen gevonden met een totale oppervlakte van meer dan 25 miljoen m2 aan panelen op daken en 3 miljoen m2 aan zonneweides.

Zonnepotentieel Wereldbank

NEO heeft de afgelopen periode gewerkt aan een project voor berekening van het zonnepotentieel op daken in een aantal regio’s verspreid over de wereld in opdracht van de Wereldbank. Vorige maand heeft NEO de resultaten voor de eerste pilotstad opgeleverd. De opdrachtgever was hier erg tevreden mee en complimenteerde de levering met ‘goed werk!’
De resultaten bevatten het totaal aan daken, beschikbare daken en geschat jaarlijks potentieel in het pilotgebied. De berekening was op gebouwniveau gedaan en vervolgens geaggregeerd tot verschillende sectoren en administratieve eenheden. In totaal zijn meer dan 2/3e van de gebouwen als geschikt voor zonnepanelen aangeduid, waarmee meer dan de helft van het dakoppervlak geschikt is. Dat leidt tot een geschat jaarlijks potentieel van 10 miljoen megawattuur (MWh).
Het is geen verrassing dat het woongebied de grootste bijdrage levert aan het totale potentieel; het merendeel. Commerciële gebieden leveren de een na grootste bijdrage gevolgd door industrie en de publieke sector. De analyse geeft onze klant inzicht in de distributie van zonnepotentieel in het gebied en ondersteunt hen in het maken van investeringen voor duurzame energie.

Figure 1 Estimated yearly average potential

nl_NL
nl_NL