web analytics

Stagiair bij NEO – Lotte ten Harmsen van der Beek

Mijn stage bij NEO startte met de wens dat ik zoveel mogelijk wilde leren over vegetatie remote sensing met behulp van radar, het liefst in een niet-Nederlands gebied.
Dit kwam samen in twee G4AW (Geoinformation For Agriculture and Water) projecten : Ik onderzocht wat de potentie was van Sentinel-1 data voor het monitoren van gewassen van kleine boeren in Bangladesh en Kenia. Satellietinformatie zoals de backscatte intensiteit van S-1 kan namelijk naar real time worden gedeeld met lokale partners door middel van online services.

Om een volledig beeld van de functionaliteit van SAR radar voor vegetatiemonitoring te krijgen heb ik verschillende facetten onderzocht, zoals onder andere verschillende polarisaties, verschil in invalshoek, perceelvorm en -grootte en het effect van regen. Door middel van timeserie analyse ben ik tot mijn resultaten gekomen. Concluderend kan ik zeggen dat een radarsignaal de opkomst en groei van de gewassen kan monitoren, maar niet het oogstmoment. Dit komt waarschijnlijk doordat percelen van kleinschalige boeren in Bangladesh en Kenya niet worden leeggemaakt na de oogst.

Mijn onderzoek maakt ook duidelijk dat de communicatie met lokale partners en afspraken rond validatiedata essentieel zijn. Een vraag die door mijn hoofd gespookt heeft was dan ook: “Hoe weet ik wat er op het perceel gebeurt?”
Stage lopen bij NEO gaf mij veel voldoening en uitdaging. Naast dat ik veel geleerd heb over radar remote sensing heb ik ook ervaren hoe het is om te werken in een commerciële organisatie. Zo heb ik bijgedragen aan een vergelijkbaar project waarin we een automatische methode ontwikkelden om met S-1 data het oogstmoment van percelen in Nederland te bepalen. De beste herinneringen aan mijn stageperiode zijn echter het samenwerken met collega’s en de prettige open werksfeer op het kantoor.

nl_NL
nl_NL