web analytics

RVO en de Provincie Utrecht kiezen voor zonnepanelendienst van NEO

NEO is 2020 goed begonnen. We merken dat er een hoop interesse is voor de vorig jaar opgezette zonnepanelendienst. Dat is op zich natuurlijk niet zo verrassend, gezien de urgentie die met klimaat- en energiebeleid gepaard gaat en het ‘gat’ in data dat vaak nog aanwezig is (locaties, aantallen, oppervlakten, etc.).

Begin dit jaar hebben onder meer RVO en de provincie Utrecht een abonnement afgesloten voor de data binnen respectievelijk de lands- en provinciegrens.
Afhankelijk van het type abonnement voorziet NEO de afnemer van zonnepanelen uit onze database. Deze zonnepanelen zijn landsdekkend ingewonnen op basis van verschillende beeldbronnen (satellietfoto’s en luchtfoto’s uit de periode 2016 – 2019). Deze data wordt aangevuld en eventueel ‘ververst’ op basis van 2019 luchtfoto’s.

Afhankelijk van de gebruik van de data kan een nulstand voldoende informatie geven, maar voor veel (overheids)toepassingen geldt dat de actualiteit van de data grote meerwaarde heeft. Daarom wordt onze database in 2020 6x landsdekkend geüpdatet op basis van satellietbeelden. De satellietbeelden komen enkele dagen na opname beschikbaar.

In onze workflow wordt het deep learning model bij verschijnen van een nieuw beeld telkens geactiveerd en wordt gezocht naar zonnepanelen. De zonnepanelen waarvan de waarschijnlijkheid hoog genoeg is gaan rechtstreeks naar de database, een twijfelcategorie wordt opgespaard en gebruikt om bij het volgende beeld bij te dragen aan het oordeel.
Met deze workflow voorziet NEO afnemers van de zonnepanelendienst van hoge actualiteit data die gemakkelijk voor grote interessegebieden kan worden geleverd.

nl_NL
nl_NL