web analytics

Onze Lieve Vrouwetoren vanuit het gezichtspunt van Mesdag

Mesdag foto

Mesdag’s Panorama is een onverwachte reis terug in de tijd. Je klimt de trap op en hebt in de jaren 1880 ineens een spectaculair uitzicht over de kust van Scheveningen. Nu hebben Panorama Mesdag en de TU Delft een unieke tentoonstelling opgezet met een verzameling foto’s, tekeningen, meetinstrumenten en kaarten die de geschiedenis van landmetingen in Nederland laten zien. De tentoonstelling, die loopt tot 22 september, voegt twee gezichtspunten samen. Aan de ene kant is het werk van de landmeters te zien die het Nederlandse grid-referentiesysteem oprichtte aan het eind van de jaren 1880. Aan de andere kant is de creatie van Mesdag’s Panorama, afkomstig uit de duinen van Scheveningen in ongeveer dezelfde periode.

Het middelpunt van het Nederlandse rasterreferentiesysteem bevindt zich aan de Onze Lieve Vrouwetoren, het iconische symbool van de stad Amersfoort. De laatgotische kerktoren is de op twee na hoogste kerktoren van Nederland en bereikt een hoogte van 98,33 meter. We tonen hier een afbeelding van de top van de toren, gemaakt met de Deep Learning-techniek van Neural Style Transfer volgens het algoritme dat is gemaakt door Gatys et al. in 2015. De techniek maakt gebruik van een vooraf getraind Convolutional Neural Network om een ​​foto van de toren samen te voegen met een detail van het Panorama van Mesdag, waardoor een beeld ontstaat dat het onderwerp van de foto behoudt, maar dat het de stijl van de kunstenaar nabootst.

https://www.tudelft.nl/en/events/2019/tu-delft/03-march/exhibition-panorama-mesdag-and-tu-delft-vanaf-het-hoogste-punt-landmeten-in-mesdags-tijd-from-the-highest-point-land-surveying-in-mesdags-day/

nl_NL
nl_NL