web analytics

Gewasmonitoring services voor Keniaanse boeren (CropMon)

Op 20 en 21 augustus 2019 vond in het Safari Park Hotel in Nairobi, Kenia de afsluitende projectbijeenkomst plaats van het G4AW-project CropMon. De project partners Cereal Grower Association (CGA), Coffee Management Services Ltd (CMS), Kenya Agricultural & Livestock Research Organization (KALRO), Equity Group Foundation (EGF), Weather Impact BV (WI), NEO BV en lead partner AgroCares organiseerden een stake holder meeting waarin de resultaten van het project aan externe genodigden werden gepresenteerd, en waar in groepen over de toekomst van de CropMon service werd gediscussieerd.

CropMon heeft in de afgelopen vier jaar een groep van 200.000 boeren in Kenia via SMS-berichten op de hoogte gehouden van periodieke locale weersvoorspellingen. De voorlichters van CGA, KALRO en CMS legden de contacten met de boeren en tekenden hun percelen op de kaart in, zodat voor 40.000 boeren naast de weersinformatie, op basis van satellietinformatie en agronomische kennis van de specifieke gewassen een gericht teeltadvies op perceelsniveau gegeneerd en verstuurd kon worden. De boeren en de stakeholders waardeerden het project en positieve impact die de CropMon-service op de Keniaanse landbouw heeft.

In Nairobi is door het consortium met onder andere Netherlands Space Office (NSO) van gedachten gewisseld over de manier waarop de projectresultaten en de opgebouwde service voor de toekomst geborgd kunnen worden. Het project is succesvol afgesloten en de focus ligt nu op het ontwikkelen van een gezond business plan – liefst onder leiding van een Keniaanse locale partner – zodat ook in de toekomst boeren met maatwerk informatie worden ondersteund. Tijdige, nauwkeurige en betrouwbare informatie over weersomstandigheden en gewasontwikkeling helpt boeren in het versterken van hun economische positie door het verlagen van de impact van omgevingsrisico’s.

nl_NL
nl_NL