web analytics

25ste MARS Conference in Praag

Van 26 tot 28 november 2019 werd in Praag in het Top Hotel de jaarlijkse MARS Conference gehouden. Dit jaar organiseerde het Joint Research Centre (JRC), dit keer samen met het Tsjechische betaalagentschap SZIF, de 25ste jubileum editie van dit evenement. Op de MARS Conference presenteren en delen de verschillende EU-lidstaten hun visie op en ervaringen met de implementatie en ontwikkeling van het Integrated Administration and Control System (IACS), waarmee zij de agrarische subsidieaanvraag en -verstrekking ondersteunen.

Een belangrijke ontwikkeling in de Europese Common Agricultural Policy (CAP) van de komende jaren is de verschuiving van ‘compliance’ naar ‘performance ‘, waarbij de Europese landbouwsector wordt beoordeeld op o.a. de bijdrage aan biodiversiteit en de impact van de landbouw op de leefomgeving. Monitoren van agrarische activiteiten (‘Control by Monitoring’) en data interoperabiliteit tussen de verschillende departementen zijn daarbij instrumenten. Satelliet informatie speelt een cruciale rol in monitoring van agrarische activiteiten.

 

Namens NEO waren Cornelis Valk, Thanos Strantzalis, Wigger Tims en Henk Janssen aanwezig. Samen met DHI Gras is in Praag een poster gepresenteerd met betrekking tot een project voor het Deense betaalorgaan (DAA) over de toepassing van tijdseries-analyse op basis van Sentinel data voor gewasclassificatie, om monitoring van agrarische activiteit te ondersteunen. Een andere poster legde de link tussen NEO’s SignalEyes® systeem en het door JRC ontwikkelde CAP Monitoring Framework.

In speciale Pecha Kucha sessies, waarin de sprekers aan de hand van een doorlopende presentatie van 20 slides van 20 seconden presenteren, heeft NEO twee onderwerpen voor het voetlicht gebracht. Het eerste onderwerp was het landelijk Near Real Time monitoren van maaigebeurtenissen voor het Deense (DAA) en Nederlandse (RVO) betaalorgaan. Er werd ingegaan op de toegepaste methoden, de resultaten en best practices. In de tweede sessie werd ingegaan op de historie van de CAPIGI Foundation, het netwerk van geo-informatie experts in de agrarische sector en werd het publiek uitgenodigd voor de komende CAPIGI event in Dublin.

nl_NL
nl_NL