web analytics

Tyfoons in Azië

Van eind mei tot en met eind oktober is het tyfoonseizoen in het westen van de grote oceaan. Tyfoons zijn tropische stromen waarvan windsnelheden van tenminste 117km/uur worden gehaald. Deze tyfoons kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën, waarvan categorie 5, de super tyfoons, het hoogst is. In de maand september zijn er al 3 super tyfoons gepasseerd. Deze stormen brengen een ongelofelijk grote schade met zich mee. Het is daarom van belang, dat deze stormen zo goed mogelijk voorspeld en gemodelleerd kunnen worden om eventuele schade te beperken. Met behulp van satellietdata kunnen deze tyfoons in kaart worden gebracht. In de afbeeldingen van dit artikel zijn twee supertyfoons gepresenteerd.

Het satellietbeeld van Sentinel-3 3 september 2018 laat supertyfoon Jebi zien. De supertyfoon verplaatste zich richting de drukbevolkte steden als Kyoto, Osaka en Hiroshima. Uiteindelijk bereikte Jebi de Kansai regio waar 11 doden vielen en 600 gewonden. De kleuren in deze afbeelding laten de radiantie zien gemeten door de satelliet. Rood is een zeer hoge radiantie, blauw een lage radiantie.
Het satellietbeeld van Sentinel-3 op 16 september 2018 laat in zwart-wit tyfoon Mangkhut zien. Deze tyfoon kwam in de tweede week van september langs de Filipijnen waar 90 mensen overleden aan de gevolgen. Hierna ging de tyfoon verder richting Hong Kong waar de kustgebieden zijn verwoest en maanden nodig zullen hebben om te herstellen.
Na tyfoon Jebi en Mangkhut stond de volgende supertyfoon alweer voor de deur, tyfoon Trami. Inmiddels is bekend dat deze tyfoon in Japan aan veel mensen het leven heeft gekost. Naast de vele gewonden zitten ook nog eens 1,3 miljoen huishoudens verspreid over het land zonder stroom.

nl_NL
nl_NL