web analytics

60 Jaar aardobservatie vanuit de ruimte: van CORONA naar Corona

De potentie voor aardobservatie vanuit de ruimte werd al ruim 60 jaar geleden onderkend, toen de eerste satellieten werden gelanceerd. De Verenigde Staten begonnen in 1959 met het geheime CORONA-programma: een reeks spionagesatellieten waarvan de resolutie eerst 7,5m was, en vanaf 1963 1.8m. De satellieten maakten analoge zwart-witbeelden, die als fotorolletjes met parachutes naar het aardoppervlak werden gestuurd.

60 Jaar later zijn satellieten de normaalste zaak van de wereld. De CORONA-satelliet is opgevolgd door platformen met multispectrale en zelfs hyperspectrale sensoren, en de data wordt met vele terabytes tegelijk naar beneden gestraald. De mogelijkheden zijn hiermee ook oneindig veel groter geworden.

NEO is al 25 jaar een innovatieve speler op aardobservatiegebied, en draagt bij aan vernieuwingen op het vlak van monitoring en mutatiesignalering.

Over mutaties gesproken: de afgelopen 60 jaar is er niet alleen op technisch gebied veel veranderd. Bijgevoegde beelden tonen een aantal grootschalige veranderingen in Nederland, waarin een ingekleurd CORONA-beeld van 1961 wordt vergeleken met een beeld van 2021. CORONA was in 1961 een state-of-the-art geheim project, maar technologisch zijn we nu veel verder. 2022 Wordt een jaar waarin nóg meer technologische vooruitgang zal worden geboekt, en waarin we hopelijk corona opnieuw achter ons kunnen laten.

nl_NL
nl_NL