web analytics

Testpagina

Bomen | Verharding | Vegetatie | Leidingen | Keringen

Zonnepanelen op de kaart 

Algemeen

Al sinds 2012 beantwoorden we vragen over zonnestroominstallaties en zonnepotentieel, nu ook om effectief met burgers te kunnen communiceren over plannen en realisatie.
Ook voor de regionale Energie Strategieën is het van belang om op dit gebied de voortgang globaal te volgen. Andere gebruikers wensen scherp zicht te hebben op zakelijke mogelijkheden om een zonnestroominstallatie te plaatsen (voor installateurs), en bijvoorbeeld de data over zonnepanelen te matchen met de eigen data in het Centrale Register van Systeemelementen (Ceres) voor de nutsbedrijven

Met Zonnepanelen op de kaart brengt NEO alle zonnepanelen in Nederland in beeld en monitort de ontwikkelingen meerdere keren per jaar. We actualiseren de gegevens met opnamen van satelliet en vliegtuig.

In de viewer kunt u gratis data bekijken. De website toont de locatie van de panelen en het netto oppervlak. U kunt zelf een melding maken van wijzigingen.

Op de API vindt u de meest actuele data van de zonnepanelen, de koppeling met adres en, technische informatie over geraamde opbrengst, enz.
Met de beantwoording van enkele vragen berekenen we wat de kosten voor het gebruik van de API voor u zijn en kunt u de bestelling plaatsen.

Animatie

Zonnepanelen op de kaart

Zonnepanelen diensten

Zonnepanelen op adres

In Zonnepanelen-op-adres levert NEO de data uit Zonnepanelen op de kaart in een adreslijst.

Zonnepotentieel op de kaart

Met Zonnepotentieel-op-de-kaart brengt NEO het resterend potentieel van zonnepanelen op daken in kaart.

Over zonnepanelen op de kaart 

Specialist over zonnepanelen op de kaart.

Loek van Oijen

Specialist and project leader earth observation and geomatics

Sinds 2018 monitoren we actief de stand van zonnepanelen in Nederland. Het idee ontstond doordat er een toename was in uitvragen voor projectmatige detectie binnen bijvoorbeeld een gemeente. We besloten de kennis die we met die opdrachten hadden vergaard te gebruiken om een landsdekkende service uit te zetten: dat is efficiënt voor de gebruiker omdat de data al klaar staat en bevordert de achterliggende logistiek voor het actualiseren van de data.

Met behulp van AI-algoritmen (deep learning) worden zonnepanelen opgespoord in open databronnen. Dat zijn luchtfoto’s, maar met name ook satellietbeelden; het voordeel daarvan is dat ze meerdere keren per jaar verschijnen, waarmee de data altijd actueel blijft. Die actualiteit is juist waar het in andere bronnen vaak aan ontbreekt. Data heeft een houdbaarheidsdatum; door de sterke toename aan zonnepanelen zijn gegevens al snel verouderd.

Er zijn verschillende motieven om de data te gebruiken en daarmee verschillende behoeften. Daarom kan de gebruiker keuze maken uit verschillende kwaliteits- en actualiteitsniveaus. Sommige van onze gebruikers hebben veel ervaring met geo-data, anderen gebruiker het nog maar net. Wij denken graag met u mee zodat u de data snel en gemakkelijk kunt inzetten. 

Wilt u meer weten over zonnepanelen op de kaart bekijk dan het guidebook.

FAQ

Meer informatie over Zonnepanelen op de kaart

Hieronder vindt u antwoorden op 12 veel gestelde vragen. Wilt u direct een prijsberekening voor de kosten voor het gebruik van de API van Zonnepanelen op de kaart aanvragen, klik dan hier.

Wat is Zonnepanelen op de kaart voor dienst?

In Zonnepanelen op de kaart brengt NEO BV uit Amersfoort alle zonnepanelen in Nederland in kaart en houdt deze voortdurend bij.
De dienst is in het leven geroepen om u te voorzien van informatie bij vraagstukken in de energietransitie, de verduurzaming, etc.

Wat voor informatie vind ik op zonnepanelen op de kaart?

Van ieder gedetecteerd zonnepaneel in Nederland vindt u informatie over: locatie, oppervlak, geschat vermogen, adres en kadastraal perceel, zoninstraling (t.o.v. oriëntatie en helling). In 2021 wordt data toegevoegd over het potentieel bruikbare oppervlak op het adres.

Hoe actueel is Zonnepanelen op de kaart?

We gebruiken ieder jaar tenminste een set luchtfoto’s en vijf a zes zeer gedetailleerde satellietbeelden van heel Nederland.
Als er ‘verse’ beelden zijn dan staan in 2020 de data binnen vier maanden in Zonnepanelen op de kaart. En in 2021 binnen twee maanden.
We nemen nieuwe zonnepanelen pas op als we als we voldoende zeker zijn, soms wachten daarmee dus tot een volgende opname.

Wat is het verschil in data tussen de kaart en de adressenlijst?

Wij bieden de data in verschillende formaten aan.

  • Kaart (API)
  • Adressenlijst (Excel-tabel, csv)
  • Statistieken/rapportages

Onder de motorkap is de data hetzelfde. Door u verschillende opties aan te bieden proberen wij het gebruik van de data zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Hoe volledig en juist is de informatie in zonnepanelen op de kaart?

In 2020 zijn de data overal minimaal 80% volledig en juist. We kunnen een hogere volledigheid (>95%) garanderen door handmatig een extra analyse uit te voeren op de data, eventueel door gebruik van beeldmateriaal wat u ons daarvoor aanlevert. Dat is een optie in het prijsformulier.

Voeren jullie ook historische analyses uit?

Ja. Daarvoor maken wij gebruik van uw eigen historische data. In het prijsformulier is een optie opgenomen om deze data voor een referentiejaar te analyseren. Meer jaren kan ook.

Voeren jullie ook zonnepotentieel analyses uit?

Ja. Op basis van het AHN (Actueel Hoogtebestand) schatten wij ook in wat het resterend potentieel is op daken waar nog geen zonnepanelen zijn geïnstalleerd. U kunt deze data apart afnemen als kaart of adressenlijst.

Hoe krijgen wij de data?

Na bestelling krijgt u een account met toegang tot de API.

  • API: De RESTful API serveert de data via een WFS-interface en geo-JSON. U kunt data downloaden of visualiseren in uw eigen GIS. Desnoods kunnen we eenmalig ook een shapefile van de bestelde data aanleveren en/of een rapportage maken.
  • Adressenlijst: u krijgt een extract van onze database waarin de zonnepaneleninformatie per BAG-adres is geclusterd. De data is voorzien van dezelfde informatie omtrent locatie (koppeling BAG, Kadastraal perceel) en vermogens als via de API.
Waar vind ik informatie over de API?

Technische informatie over de API vindt u op zonnepanelen.signaleyes.nl.
Het gaat om een RESTful API volgens Nederlandse standaarden. Om de API te gebruiken is een username en password vereist.

Wat mag ik met de data doen en wat niet?

Wij hanteren licentievorm CC BY-NC 4.0. Dat wil zeggen dat u van alles met de data mag doen, maar u mag data niet doorverkopen zonder toestemming van NEO en inloggegevens zijn vertrouwelijk.

Heeft zonnepanelen op de kaart alleen maar zonnepanelen op daken?

Nee, we hebben ook zonneparken en zonnepanelen in vijvers, enz. in Zonnepanelen op de kaart.

Ik zie dat de zonnepanelen op mijn dak niet in Zonnepanelen op de kaart staan, hoe kan dat?

We kunnen panelen missen doordat ze in een schaduw vallen, te klein zijn, enz.
U kunt op de kaart aangeven dat we uw zonnepanelen gemist hebben en dan herstellen we dat.

Hoe brengen jullie de zonnepanelen in kaart?

Wij hebben een deep learning (AI) model ontwikkeld dat zonnepanelen herkent in luchtfoto’s en satellietbeelden.
Soms voegen we met de hand gemiste zonnepanelen toe.

Op het formulier zie ik de standaarddiensten. Leveren jullie ook maatwerk?

Natuurlijk doen we dat. Bijvoorbeeld over het resterend zonnepotentieel, of leveringen op een speciale manier, enz.
Vul het contactformulier in en u hoort van ons.

 
 
Een berekening en/of meer informatie aanvragen?

Ja. Daarvoor maken wij gebruik van uw eigen historische data. In het prijsformulier is een optie opgenomen om deze data voor een referentiejaar te analyseren. Meer jaren kan ook.

 
 

Onze nieuwsbrief 

Aboneer op onze nieuwsbrief & krijg updates en nieuws

© 2022 NEO

Made with Elementor

RESERVEER JE KAARTEN ONLINE VOOR DE RELATIEDAG!
NEO
21 maart 2024 Vanaf 12.30 uur
21 maart 2024 Vanaf 12.30 uur
Prodentfabriek Amersfoort
RELATIEDAG
nl_NL
nl_NL