web analytics

Reserveer een demoHoe vind je ons? | Tel: 033 2100 700

Reserveer een demoHoe vind je ons? | Tel: 033 2100 700

Meer informatie over Zonnepanelen op de kaart

Hieronder vindt u antwoorden op 12 veel gestelde vragen. Wilt u direct een prijsberekening voor de kosten voor het gebruik van de API van Zonnepanelen op de kaart aanvragen, klik dan hier.

Wat is Zonnepanelen op de kaart voor dienst?

In Zonnepanelen op de kaart brengt NEO BV uit Amersfoort alle zonnepanelen in Nederland in kaart en houdt deze voortdurend bij. De dienst is in het leven geroepen om u te voorzien van informatie bij vraagstukken in de energietransitie, de verduurzaming, etc.

Wat voor informatie vind ik op Zonnepanelen op de kaart

Van ieder gedetecteerd zonnepaneel in Nederland vindt u informatie over: locatie, oppervlak, geschat vermogen, adres en kadastraal perceel, zoninstraling (t.o.v. oriëntatie en helling). In 2021 wordt data toegevoegd over het potentieel bruikbare oppervlak op het adres.

Hoe actueel is Zonnepanelen op de kaart?

We gebruiken ieder jaar tenminste een set luchtfoto’s en vijf a zes zeer gedetailleerde satellietbeelden van heel Nederland. Als er ‘verse’ beelden zijn dan staan in 2020 de data binnen vier maanden in Zonnepanelen op de kaart. En in 2021 binnen twee maanden. We nemen nieuwe zonnepanelen pas op als we als we voldoende zeker zijn, soms wachten daarmee dus tot een volgende opname.

Wat is het verschil in data tussen de kaart en de adressenlijst?

Wij bieden de data in verschillende formaten aan.

  • Kaart (API)
  • Adressenlijst (Excel-tabel, csv)
  • Statistieken/rapportages

Onder de motorkap is de data hetzelfde. Door u verschillende opties aan te bieden proberen wij het gebruik van de data zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Hoe volledig en juist is de informatie in Zonnepanelen op de kaart?

In 2020 zijn de data overal minimaal 80% volledig en juist. We kunnen een hogere volledigheid (>95%) garanderen door handmatig een extra analyse uit te voeren op de data, eventueel door gebruik van beeldmateriaal wat u ons daarvoor aanlevert. Dat is een optie in het prijsformulier.

Voeren jullie ook historische analyses uit?

Ja. Daarvoor maken wij gebruik van uw eigen historische data. In het prijsformulier is een optie opgenomen om deze data voor een referentiejaar te analyseren. Meer jaren kan ook.

Voeren jullie ook zonnepotentieel analyses uit?

Ja. Op basis van het AHN (Actueel Hoogtebestand) schatten wij ook in wat het resterend potentieel is op daken waar nog geen zonnepanelen zijn geïnstalleerd. U kunt deze data apart afnemen als kaart of adressenlijst.

Hoe krijgen wij de data?

Na bestelling krijgt u een account met toegang tot de API.

  • API: De RESTful API serveert de data via een WFS-interface en geo-JSON. U kunt data downloaden of visualiseren in uw eigen GIS. Desnoods kunnen we eenmalig ook een shapefile van de bestelde data aanleveren en/of een rapportage maken.
  • Adressenlijst: u krijgt een extract van onze database waarin de zonnepaneleninformatie per BAG-adres is geclusterd. De data is voorzien van dezelfde informatie omtrent locatie (koppeling BAG, Kadastraal perceel) en vermogens als via de API.

Waar vind ik informatie over de API?

Technische informatie over de API vindt u op zonnepanelen.signaleyes.nl. Het gaat om een RESTful API volgens Nederlandse standaarden. Om de API te gebruiken is een username en password vereist.

Wat mag ik met de data doen en wat niet?

Wij hanteren licentievorm CC BY-NC 4.0. Dat wil zeggen dat u van alles met de data mag doen, maar u mag data niet doorverkopen zonder toestemming van NEO en inloggegevens zijn vertrouwelijk.

Heeft Zonnepanelen op de kaart alleen maar zonnepanelen op daken?

Nee, we hebben ook zonneparken en zonnepanelen in vijvers, enz. in Zonnepanelen op de kaart.

Ik zie dat de zonnepanelen op mijn dak niet in Zonnepanelen op de kaart staan, hoe kan dat?

We kunnen panelen missen doordat ze in een schaduw vallen, te klein zijn, enz. U kunt op de kaart aangeven dat we uw zonnepanelen gemist hebben en dan herstellen we dat.

Hoe brengen jullie de zonnepanelen in kaart?

Wij hebben een deep learning (AI) model ontwikkeld dat zonnepanelen herkent in luchtfoto’s en satellietbeelden. Soms voegen we met de hand gemiste zonnepanelen toe.

Op het formulier zie ik de standaarddiensten. Leveren jullie ook maatwerk?

Natuurlijk doen we dat. Bijvoorbeeld over het resterend zonnepotentieel, of leveringen op een speciale manier, enz. Vul het contactformulier in en u hoort van ons.

Een berekening en/of meer informatie aanvragen?

Ja. Daarvoor maken wij gebruik van uw eigen historische data. In het prijsformulier is een optie opgenomen om deze data voor een referentiejaar te analyseren. Meer jaren kan ook.